Υπέρικος ή βάλσαμο

Φυτό διετές. Ενισχύει το νευρικό σύστημα και τελευταία χρησιμοποιείται σαν φυτό ενάντια στο άγχος. Στη φαρμακευτική με φυτά, χρησιμοποιούνται τα άνθη της.

Το βότανο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και φημιζόταν για τις θεραπευτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες. Τα συγγράματα του Γαληνού και του Διοσκουρίδη το αναφέρουν ως επουλωτικό πληγών και εγκαυμάτων και ως διουρητικό. Το έλαιο του φυτού χρησιμοποιούνταν ευρέως από τους αρχαίους Σπαρτιάτες λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων του στις ισχιαλγίες, στις πληγές και τους μώλωπες, στα εγκαύματα, στις φλεγμονές και τα πιασίματα. Λέγεται μάλιστα, ότι η ονομασία του ως «σπαθόχορτο» προήλθε από την χρήση του στις πληγές από σπαθιά.

Το σπαθόχορτο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Το σπαθόλαδο χρησιμοποιείται σε εντριβές κατά των ρευματικών πόνων, των διαστρεμμάτων, των μελανιών, των φλεγμονών, των νευραλγιών και κάθε είδους δερματίτιδες και πόνους των μελών του σώματος. Ως αφέψημα καταπολεμά την νευρικότητα και την κατάθλιψη λόγω των χαλαρωτικών ιδιοτήτων του, τις στομαχικές διαταραχές, και βελτιώνει την πέψη.

Σπαθόχορτο

Σπαθόχορτο